‘’Ürünler gümrükte çok bekledi’’, ‘’evrak bekleniyor’’, ‘’geçici ithalat mı yapsak’’ gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu sebeple bir yurtdışı satın alma kararından önce gümrük mevzuatı yönüyle yapılması gereken çalışmalar aşağıdaki şekilde toparlanabilir. Bilhassa ilk kez alınan ürünler ile ilk kez mal alınan tedarikçiler yönüyle bu konu oldukça önem taşır.
- Pazar araştırması yapılırken serbest ticaret anlaşmaları yapılan ülkeler dikkate alınmalıdır.
- Tedarikçinin tercihli menşe belgesi veya menşe ispat edici diğer belgeleri düzenleyip düzenleyemeyeceği sorulmalıdır.
- Eşyanın o ülkede menşe kazanıp kazanmadığı araştırılmalıdır.
- Eşyayı tanıtıcı belgeler istenmeli ve bu belgelerle GTİP belirletilmelidir.
- GTİP mevzuatının gereklilikleri, özellikle CE-Tareks mevzuatı için sunulması gereken raporlar, belgeler tespit edilmelidir.
- Tedarikçinin özellikle CE-Tareks mevzuatı için sunulması gereken raporları, belgeleri temin edip edemeyeceği sorulmalıdır. Edemeyecekse satın almadan vazgeçilmelidir.
- Temin edilebiliyorsa bu raporlar ve belgelerin taslak hali Türkiye’de uzman bir kişinin onayından geçirilmelidir. Belgenin şekil şartları önemli taşır. Eğer istenilen biçimde belge sunulamıyorsa satın almadan vazgeçilmelidir.
- Kullanılmış, ikinci el eşya ise bunun mevzuatına ve gerekliliklerine bakılmalıdır. İthal edilemeyecek mallar ise veya eşik değerler yüksek kalıyorsa satın alma kararı gözden geçirilmelidir.
- Tahmini maliyet çıkartılmalı ve vergiler önden hesaplatılmalıdır. Dosya kapandıktan sonra gerçekleşenlerle tahminler karşılaştırılmalıdır.
- Eşyanın KKDF’ye tabi olup olmamasına göre ödeme şekli planlaması yapılmalıdır.
Bizi arayın.
0232 504 51 00Bize yazın.
[email protected]Bizi ziyaret edin.
Çınarlı Mah. 1587 Sok. No: 2-6 İç Kapı No: 1901 Ater Tower Konak/İzmir